Spelling

Werkwoordspelling

De leerlingen leren m.b.v. dit werkblad de ik-vorm, jij-vorm en de hij/zij-vorm van een werkwoord schrijven. De coöperatieve werkvorm ‘sneeuwballen gooien’ is een mooie toevoeging bij dit werkblad:

1. De leerlingen schrijven op een stukje papier een werkwoord (let op: het hele werkwoord) naar keuze.
2. Ze maken van het stukje papier een prop en gooien deze door de ruimte.
4. Iedere leerling gaat op zoek naar een prop en leest het hele werkwoord.
5. De leerlingen nemen de prop mee naar hun tafel en schrijven op het werkblad de ik-vorm, jij-vorm en hij/zij vorm van het werkwoord op. Daarna gooien ze de prop weer door de ruimte. 
6. Dit wordt herhaald totdat het werkblad helemaal gevuld is.

Uiteraard kan het werkblad ook op andere manieren worden ingezet. In plaats van de werkvorm ‘sneeuwballen gooien’ kan de leerkracht zelf werkwoorden dicteren, waarna de leerlingen de verschillende vormen opschrijven. Of de leerkracht maakt kaartjes waarop hele werkwoorden staan. In tweetallen of in een groepje kunnen de leerlingen een kaartje trekken en de verschillende vormen noteren op het werkblad.


Samenstellingen

Een samenstelling is een combinatie van woorden die samen één geheel vormen. Er zijn ontelbaar veel samenstellingen te maken. Met deze kaartjes oefenen de leerlingen samenstellingen die twee of meer medeklinkers na elkaar hebben staan. Er zijn verschillende manieren om de kaartjes in te zetten in de klas:

~ Mix en koppel: iedere leerling krijgt een kaartje en gaat al lopend door de klas op zoek naar een leerling die de andere helft van het samengestelde woord heeft.
~ Memory: leg de kaartjes omgedraaid op tafel en ga op zoek naar de twee woorden die samen de samenstelling vormen.
~ Woorddictee: in tweetallen of in een groepje gaan de leerlingen op zoek naar samenstellingen. Een woorden gevonden? Schrijf het op een blaadje of in het schrift.

Deze kaartjes sluiten aan bij Woordpakket 16 van de spellingmethode Taalverhaal.nu.Husselen maar! Woorden eind -a, -o, -u

De letters van de woorden zijn door elkaar geraakt. Welke woorden die eindigen op -a, -o, of -u kunnen de leerlingen vinden?Woordzoeker eind -a, -o, -u

De leerlingen gaan op zoek naar 20 woorden die eindigen op -a, -o en -u. Bijvoorbeeld: tandpasta, programma, metro, judo en paraplu. Deze woordzoeker sluit aan bij Woordpakket 13 van de spellingmethode Taalverhaal.nu.

Geheimschrift ng ~ nk

Toverdrank, jarenlang, snijplank en onderling. Dit zijn een aantal van de woorden die ontcijferd gaan worden op de werkbladen. De leerlingen gaan op zoek naar woorden die passen bij de spellingcategorie ng en nk. Nadat alle woorden ontcijferd zijn volgt de opdracht om met vijf woorden naar keuze een zin te maken.


Woordzoeker -d in woorden en woordstukjes

In deze woordzoeker gaan de leerlingen zelf op zoek naar 20 woorden en woordstukjes die eindigen op -d. De woordzoeker sluit aan bij Woordpakket 11 van de spellingsmethode Taalverhaal.nu.


Kruiswoordraadsel Blok 2 Spelling Taalverhaal.nu

Tijdens de extra week van de methode Taalverhaal.nu oefenen en herhalen we de geleerde spellingregels nog eens goed in de klas. In deze kruiswoordpuzzel gaan de leerlingen op zoek naar woorden uit woordpakket 5 t/m 8. Ze oefenen nog eens de schrijfwijze van woorden met -ig en -lijk, de letterzetter, de letterrover en woorden met aai, ooi en oei.


Kaboom! Categorie -ig -lijk

M.b.v. deze coöperatieve werkvorm oefenen de leerlingen het schrijven van woorden die eindigen op -ig en -lijk. Dit leerdoel sluit aan bij Blok 2, Woordpakket 5, van de spellingmethode Taalverhaal.nu.

Kaboom! is een werkvorm waarbij alle leerlingen actief en betrokken bezig zijn. De leerlingen werken in tweetallen. Leerling 1 pakt een kaartje van de stapel en geeft deze aan leerling 2. Leerling 2 leest het woord voor. Leerling 1 schrijft het woord op. Goed geschreven? Dan mag leerling 1 het kaartje houden. Fout? Dan gaat het kaartje terug op de stapel. Pak je een bom, dan lever je 2 kaartjes in. Pak je de ‘YES’, dan krijg je 2 kaartjes van de tegenstander. Wie heeft aan het einde van het spel de meeste kaartjes?


Woordzoeker Letterzetter

In deze woordzoeker gaan de leerlingen op zoek naar letterzetter woorden.

Uitleg letterzetter:
1. Luister naar het woord in je hoofd.
2. Hak het woord in klankgroepen.
3. Hoor je aan het einde van een klankgroep
een korte klank /a/, /e/, /i/, /o/, /u/ ?
4. Schrijf het woord op.
5. Lees nog eens een keer na of je het woord goed geschreven hebt.


Kaboom! Categorie Letterzetter


M.b.v. deze coöperatieve werkvorm oefenen de leerlingen het schrijven van woorden met de letterzetter. Dit leerdoel sluit aan bij Blok 2, Woordpakket 6, van de spellingmethode Taalverhaal.nu.


5 gedachten over “Spelling

  1. Wat een superleuke spelletjes, die ik weer kan gebruiken voor de andere onderdelen van Taalverhaal.nu. Dank je wel.

  2. Hallo naamgenoot,
    Heel hartelijk dank voor het delen van je materialen. Wat geweldig dat je je dat doet. Ik heb net het een en ander gedownload. Ik weet zeker dat mijn SBO-groepje komende week enthousiasten aan het werk gaat.

Geef een reactie