Start schooljaar

Klassenregels

Brainstorm samen met de leerlingen over welke regels zij belangrijk vinden. Koppel de genoemde regels daarna aan de items van de poster. Deze poster van Canva is vertaald van Engels naar Nederlands. Print de pagina op A3 en je hebt de klassenregels duidelijk en zichtbaar in de klas hangen.


Letterpuzzels: Een nieuw schooljaar

Een leuk werkblad om op de tafels van de leerlingen te leggen als ze de eerste schooldag in de klas komen. En natuurlijk ook nog te gebruiken als inloopopdracht indien jouw schooljaar al begonnen is! De oplossingen van de letterpuzzels hebben alles te maken met een nieuw schooljaar. Het biedt je meteen de mogelijkheid om gesprekken te voeren met de leerlingen en klassenregels te bespreken. De oplossingen staan op pagina 1.


Kleurplaat: Weer naar school

Een vrolijke kleurplaat voor de eerste dagen op school.


Kletspotkaartjes

Bij de start van het nieuwe schooljaar wil je als leerkracht de groep snel beter leren kennen en daarnaast bouwen aan een veilig klimaat. Deze kletspotkaartjes helpen om te werken aan een fijn groepsgevoel en het creëren van een goede sfeer in jouw groep. Met de 100 verschillende vragen op de kaartjes daag je jouw leerlingen uit om wat meer van zichzelf te laten zien en anderen beter te leren kennen. Nieuwsgierig naar de vragen? Klik dan hier om naar de winkel te gaan.


Kleurplaat welkom

Om de leerlingen te verwelkomen kun je de eerste schooldag deze gezellige kleurplaat op de tafels leggen.


IJsjes vakantie – kwaliteiten

Wil je snel een versierd prikbord in de klas? Laat de leerlingen een ijsje inkleuren en in ieder stukje ijs iets schrijven of tekenen over hun vakantie. In plaats van vakantiewoorden kunnen de leerlingen bijv. ook kwaliteiten van zichzelf noteren.


Mijn gevoelens

Verschillende situaties roepen verschillende gevoelens op. Dit kunnen fijne, maar ook vervelende gevoelens zijn. Op dit werkblad kunnen de leerlingen een of meer situaties beschrijven bij 14 verschillende gevoelens (je kunt het werkblad ook enkelzijdig gebruiken en aan de slag gaan met 7 gevoelens). Wat maakt jou bijvoorbeeld blij, boos, verlegen of trots? Laat het werkblad bespreken in tweetallen, in een groepje of bespreek het klassikaal. Leerlingen leren elkaar kennen en ervaren zo dat wat voor de een prettig is voor de ander heel anders kan voelen.


Verjaardagskalender

Een leuke verjaardagskalender voor in de klas (of thuis 😉) in het thema planten. Het voorblad en de 12 maanden hebben ruimte voor foto’s van de jarigen.


Maandkalender met jarigen

Deze vrolijke maandkalenders kun je op het whitebord of prikbord in jouw klas hangen. Als je een magneet of een punaise op de juiste dag zet/prikt, kunnen de leerlingen precies zien welke dag het is. De kalender is helemaal leeg, zodat je zelf alle activiteiten en vakanties kunt invullen die passen bij jouw schooljaar. Aan de linkerkant is er ruimte voor (pas)foto’s van alle jarigen van de maand.


Honingraat decoratie ~ verjaardag

Gezellige decoratie voor op de deur van de klas of op het prikbord in 10 varianten. Eventueel ook te gebruiken voor de verjaardag van de leerlingen.


Insta Zomervakantie

Dit leuke idee kwam ik tegen op een Amerikaanse website.
Op dit ‘Insta Zomer’ werkblad kunnen de leerlingen 9 (favoriete) momenten van de vakantie tekenen. Bovenaan is ruimte voor een profielfoto en de naam van de leerling. Super leuk om al deze fotosamenvattingen een plekje te geven in jouw klas, zodat iedereen van elkaar kan zien hoe de vakantie was.


Vlaggenlijn Welkom in groep…

Met deze vrolijke vlaggenlijnen kun jij jouw groep welkom heten aan het begin van het schooljaar. Mis je een vlaggetje? Stuur me dan even een mailtje: esther@jufesther.com


Zoek iemand die ~ kennismaken

Wil je dat de klas elkaar snel goed leert kennen en daarnaast een veilig klimaat creëren in de groep? Dan is deze Zoek iemand die… , met vragen erop die daarvoor geschikt zijn, een leuke activiteit om het nieuwe schooljaar mee te starten. De leerlingen lopen rond met het werkblad en een pen en gaan steeds op zoek naar een klasgenoot die een vraag kan beantwoorden. Bij iedere nieuwe vraag gaan de leerlingen op zoek naar een nieuwe klasgenoot. Ze bespreken de vragen kort en noteren de namen en antwoorden op het blad. De activiteit kan klassikaal worden afgesloten door bijvoorbeeld een aantal leerlingen te laten vertellen wat er op hun blad staat.


Boekenleggers planten

Vrolijke boekenleggers in het thema planten. Op de gele vaas is eventueel ruimte voor de naam van het kind. De download bestaat uit twee varianten.


Boekenleggers overig

Met deze vrolijke boekenleggers wordt het lezen nóg meer een feestje. Op iedere boekenlegger staat een leuke spreuk. Op de achterkant kan eventueel de naam van de leerling worden geschreven. Voor welk thema ga jij? Je kunt kiezen uit:

*Jungle-cactus
*Jungle-dieren
*Oceaan
*Jungle-foto’s


Kennismaken ~ werkblad

Met dit werkblad krijg je als leerkracht alvast een eerste indruk van jouw leerlingen. Schrijven, tekenen en versieren kan op dit blad allemaal! Er is een blauwe en een oranje variant van het werkblad.