Tafels


Tafelwoordzoekers

In deze tafelwoordzoekers gaan de leerlingen op zoek naar verschillende uitkomsten van de tafels van 1 t/m 5 of de tafels van 6 t/m 9. De downloads bevatten ook nakijkkaarten.


Vermenigvuldigen en delen met grote getallen

Met deze 42 kaartjes kunnen de leerlingen grote tafel- en deelsommen met ronde getallen oefenen. Deel de sommen en uitkomsten die op de kaartjes staan uit en laat de leerlingen paren vormen. Welke kaartjes horen bij elkaar? Deze kaartjes kun je gemakkelijk inzetten bij de start of aan het einde van je les. Of tussendoor om nog even te herhalen.


Tafels oefenen met zonnebloemen

Tafels oefenen; we kunnen het niet vaak genoeg doen in de klas. De ene leerling heeft het automatiseren van de tafels snel onder de knie, de ander heeft wat vaker herhaling nodig.
Dit tafelspel is naast heel leerzaam ook nog eens leuk! De bedoeling:

~Iedere leerling krijgt een kaartje met daarop een getal of zonnebloem (joker).
~Met dit kaartje lopen ze rond in de ruimte, op zoek naar een andere leerling.
~Ze vertellen elkaar het getal en maken met deze twee getallen een keersom.
~Heeft een leerling een zonnebloem? Dan mag er een getal naar keuze worden bedacht.
~Keersom uitgerekend? Dan wisselen de leerlingen van kaartje en gaan op zoek naar een nieuwe leerling.

De kaartjes met de zonnebloemen bieden de kans om een keersom te bedenken op een niveau dat passend is bij de leerling: makkelijk of moeilijk. Als het zonnebloemkaartje gewisseld wordt mag de nieuwe eigenaar een nieuw getal bedenken.


Tafels en deelsommen: samenhang ontdekken

Tafels en deelsommen, ze zijn met elkaar verbonden. Met deze kaartjes kun je de werkvorm Mix en Koppel spelen in de klas. De leerlingen proberen setjes te maken in tweetallen. Ze bevragen elkaar, geven antwoord op de som en kijken of ze een koppel vormen.


Mix en Ruil: tafel van 3, 4 en 5

Ben je op zoek naar een werkvorm waarbij iedereen leert én er een grote betrokkenheid is? Deze tafelkaartjes zet ik in om de tafel van 3, 4 en 5 te herhalen. De werkvorm Mix en Ruil is favoriet in mijn klas.

Uitleg Mix en Ruil:
Iedere leerling krijgt een kaartje. Met dit kaartje lopen ze rond in het klaslokaal, op zoek naar een andere leerling. Ze vertellen elkaar de sommen mét antwoorden. Alles goed? Dan wisselen ze van kaartje en gaan ze op zoek naar een nieuwe leerling.

Deze kaartjes zijn ook goed te gebruiken als flitskaarten in tweetallen. Heb je nog andere ideeën? Laat het gerust achter in een reactie onder aan deze pagina!


Mix en ruil: tafel van 6, 7, 8 en 9

Naast de kaartjes mix en ruil: tafel van 3, 4 en 5, die te vinden zijn op deze website, nu ook kaartjes beschikbaar om te kunnen oefenen met de tafel van 6 t/m 9.


Tafelkaart tweetallen 6 t/m 9

Print de tafelkaart van de tafel van 6 t/m 9 uit en vouw het blad dubbel.
D.m.v. de werkvorm Tweetal Coach kunnen de leerlingen de tafels gaan oefenen. Leerling 1 noemt een som. Leerling 2 geeft antwoord. Leerling 1 checkt of het antwoord klopt en coacht.


Kleurplaat tafel van 3,4,5 en 6

M.b.v. dit creatieve werkblad oefenen de leerlingen de tafel van 3,4,5 en 6. Reken de tafelsom uit en kijk welke kleur correspondeert met de juiste uitkomst. Een vakje zonder tafelsom blijft wit.


Een gedachte over “Tafels

Geef een reactie