Woord- en Zinsbouw

Woordsoortenrace deel 1

Met dit leuke woordsoortenspel oefenen de leerlingen voorzetsels, lidwoorden en zelfstandige naamwoorden. Het spel wordt gespeeld in tweetallen (meer leerlingen kan ook) en gaat als volgt:

  • Schud de kaarten en leg ze afgedekt op tafel.
  • Pak om de beurt een kaartje.
  • Schrijf het woord dat je pakt in de juiste kolom.
  • Past het woord niet meer in de rij? Gebruik dan een nieuwe rij.
  • Maak alleen zinnen die kloppen.
  • Heb je een rijtje vol? Dan krijg je 1 punt.
  • Joker te pakken? Dan mag je een woord naar keuze opschrijven.
  • Heb je het hele blad vol? Dan heb je gewonnen!
  • Zijn de kaartjes op, maar het blad nog niet vol? De winnaar is degene met de meeste punten. Of schud de kaarten opnieuw en speel nog even verder 😉

Woordsoortenrace deel 2

Eerder maakte ik het woordsoortenspel waarmee de kinderen kunnen oefenen met voorzetsels, lidwoorden en zelfstandige naamwoorden. Dit keer een woordsoortenspel met lidwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden.


Reactiespel persoonsvormen

Een paar minuten aan het einde van je dag over? Of ben je op zoek naar een korte, leuke afsluiter voor je les? Dan is dit reactiespel met persoonsvormen leuk om te spelen. Verdeel alle kaartjes en laat de leerling met het startkaartje beginnen. Op ieder kaartje staat een zin met een persoonsvorm. Wie herkent de persoonsvorm uit de zin én heeft datzelfde woord op zijn kaartje staan? Dan ben je de volgende die aan de beurt is! Een leuke werkvorm die een beroep doet op het begrijpend luisteren én waarmee je de persoonsvormen nog eens oefent.


Werkwoorden en telwoorden

Met dit werkblad oefenen en herhalen de leerlingen de werkwoorden en telwoorden. Geef alle woorden op het werkblad de juiste kleuren. De download bevat ook een nakijkkaart.


Batterijcodes – Woordsoorten

Telwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voorzetsels, lidwoorden en werkwoorden. Ze worden allemaal herhaald met behulp van dit werkblad. Iedere batterij staat voor een letter uit het alfabet. Als alle batterijcodes ontcijferd en opgeschreven zijn geven de leerlingen de woordsoorten de juiste kleur.


Reactiespel zelfstandig naamwoord

Een paar minuten aan het einde van je dag over? Of ben je op zoek naar een korte, leuke afsluiter voor je les? Dan is dit reactiespel met zelfstandige naamwoorden leuk om te spelen. Verdeel alle kaartjes en laat de leerling met het startkaartje beginnen. Op ieder kaartje staat een zin met een zelfstandig naamwoord. Wie herkent het zelfstandig naamwoord uit de zin én heeft datzelfde woord op zijn kaartje staan? Dan ben je de volgende die aan de beurt is! Een leuke werkvorm die een beroep doet op het begrijpend luisteren én waarmee je het zelfstandig naamwoord nog eens oefent.


Geef een reactie