Rekenen

Tafelwoordzoekers

In deze tafelwoordzoekers gaan de leerlingen op zoek naar verschillende uitkomsten van de tafels van 1 t/m 5 of de tafels van 6 t/m 9. De downloads bevatten ook nakijkkaarten.


Doolhof tellen tot 1000

Met dit zomerse werkblad oefenen de leerlingen het verder tellen tot 1000 met sprongen van 10 en 100. En voor de enthousiastelingen zijn er ook twee doolhoven die net iets verder gaan dan het getal 1000. De download bevat ook een nakijkkaart.

Naast het werkblad tot 1000 is er ook een werkblad tot 100.


Keersommen met zonnebloemen

Tafels oefenen; we kunnen het niet vaak genoeg doen in de klas. De ene leerling heeft het automatiseren van de tafels snel onder de knie, de ander heeft wat vaker herhaling nodig.
Dit tafelspel is naast heel leerzaam ook nog eens leuk! De bedoeling:

~Iedere leerling krijgt een kaartje met daarop een getal of zonnebloem (joker).
~Met dit kaartje lopen ze rond in de ruimte, op zoek naar een andere leerling.
~Ze vertellen elkaar het getal en maken met deze twee getallen een keersom.
~Heeft een leerling een zonnebloem? Dan mag er een getal naar keuze worden bedacht.
~Keersom uitgerekend? Dan wisselen de leerlingen van kaartje en gaan op zoek naar een nieuwe leerling.

De kaartjes met de zonnebloemen bieden de kans om een keersom te bedenken op een niveau dat passend is bij de leerling: makkelijk of moeilijk. Als het zonnebloemkaartje gewisseld wordt mag de nieuwe eigenaar een nieuw getal bedenken.


Deelsommen 6 t/m 9 herhalen en oefenen

Met dit creatieve werkblad herhalen en oefenen de leerlingen de deelsommen van 6,7,8 en 9. Reken de deelsom uit en kijk welke kleur correspondeert met de juiste uitkomst.

Tafels en deelsommen: samenhang ontdekken

Tafels en deelsommen, ze zijn met elkaar verbonden. Met deze kaartjes kun je de werkvorm Mix en Koppel spelen in de klas. De leerlingen proberen setjes te maken in tweetallen. Ze bevragen elkaar, geven antwoord op de som en kijken of ze een koppel vormen.


Tafels 2 t/m 5 oefenen en toetsen

De tafels van 2 t/m 5. We weten allemaal dat veel oefenen en herhalen belangrijk is. Hoe fijn is het als je het oefenen in de groep op verschillende manieren kunt blijven doen? Daardoor blijven de leerlingen betrokken en blijft het herhalen leuker.

Je kunt de oefenbladen inzetten als huiswerk en/of als extra oefenstof voor in de klas.

Doordat het oefenmateriaal steeds gericht is op één tafel heb je als leerkracht uiteindelijk een goed beeld welke tafels wel of niet al geautomatiseerd zijn.

Wat krijg je bij deze download?
*Een tafelkaart van de tafel van 2 t/m 5. Vouw het blad dubbel. D.m.v. de werkvorm Tweetal Coach kunnen de leerlingen de tafels in de klas gaan oefenen. Leerling 1 noemt een som. Leerling 2 geeft antwoord. Leerling 1 checkt of het antwoord klopt en coacht.

* 4 vrolijke tafelkaarten (tafel van 2,3,4 en 5) Deze kunnen in de klas worden opgehangen, of thuis op het prikbord of op de wc. 

* 4 oefenbladen met tafelsommen en een puzzel (tafel van 2,3,4 en 5)

* 4 tempotoetsen. Voor iedere tafel een aparte tempotoets. De tempotoets bestaat steeds uit 100 sommen.

* 8 nakijkkaarten. Dit zijn alle antwoorden van de oefenbladen en tempotoetsen.

LET OP: deze materialen kun je vinden in mijn Winkel.


Tafels 6 t/m 9 oefenen en toetsen

De tafels van 6 t/m 9. We weten allemaal dat veel oefenen en herhalen belangrijk is. Hoe fijn is het als je het oefenen in de groep op verschillende manieren kunt blijven doen? Daardoor blijven de leerlingen betrokken en blijft het herhalen leuker.

Je kunt de oefenbladen inzetten als huiswerk en/of als extra oefenstof voor in de klas.

Doordat het oefenmateriaal steeds gericht is op één tafel heb je als leerkracht uiteindelijk een goed beeld welke tafels wel of niet al geautomatiseerd zijn.

Wat krijg je bij deze download?
*Een tafelkaart van de tafel van 6 t/m 9. Vouw het blad dubbel. D.m.v. de werkvorm Tweetal Coach kunnen de leerlingen de tafels in de klas gaan oefenen. Leerling 1 noemt een som. Leerling 2 geeft antwoord. Leerling 1 checkt of het antwoord klopt en coacht.

* 4 vrolijke tafelkaarten (tafel van 6,7,8 en 9) Deze kunnen in de klas worden opgehangen, of thuis op het prikbord of op de wc. 

* 4 oefenbladen met tafelsommen en een puzzel (tafel van 6,7,8 en 9)

* 4 tempotoetsen. Voor iedere tafel een aparte tempotoets. De tempotoets bestaat steeds uit 100 sommen.

* 8 nakijkkaarten. Dit zijn alle antwoorden van de oefenbladen en tempotoetsen.

LET OP: deze materialen kun je vinden in mijn Winkel.


Wintersudoku

Hoe werkt Sudoku? In deze wintersudoku moeten 6 verschillende sneeuwpoppen geplaatst worden en wel op zodanige wijze dat iedere rij, kolom en rooster sneeuwpoppen bevatten in willekeurige volgorde. Daarnaast mogen in deze rijen, kolommen en roosters geen dubbele sneeuwpoppen voorkomen. De oplossing is bijgevoegd in de download.


Mix en Ruil: tafel van 3, 4 en 5

Ben je op zoek naar een werkvorm waarbij iedereen leert én er een grote betrokkenheid is? Deze tafelkaartjes zet ik in om de tafel van 3, 4 en 5 te herhalen. De werkvorm Mix en Ruil is favoriet in mijn klas.

Uitleg Mix en Ruil:
Iedere leerling krijgt een kaartje. Met dit kaartje lopen ze rond in het klaslokaal, op zoek naar een andere leerling. Ze vertellen elkaar de sommen mét antwoorden. Alles goed? Dan wisselen ze van kaartje en gaan ze op zoek naar een nieuwe leerling.

Deze kaartjes zijn ook goed te gebruiken als flitskaarten in tweetallen. Heb je nog andere ideeën? Laat het gerust achter in een reactie onder aan deze pagina!


Mix en ruil: tafel van 6, 7, 8 en 9

Naast de kaartjes mix en ruil: tafel van 3, 4 en 5, die te vinden zijn op deze website, nu ook kaartjes beschikbaar om te kunnen oefenen met de tafel van 6 t/m 9.


In tweetallen werken: tafels van 6 t/m 9

Print de tafelkaart van de tafel van 6 t/m 9 uit en vouw het blad dubbel. D.m.v. de werkvorm Tweetal Coach kunnen de leerlingen de tafels gaan oefenen. Leerling 1 noemt een som. Leerling 2 geeft antwoord. Leerling 1 checkt of het antwoord klopt en coacht.Getallen tot 1000 op de getallenlijn positioneren

Welke getallen moeten op de blaadjes aan de takken geschreven worden? Dit werkblad gebruik ik om de getallen tot 1000 te positioneren op een lege getallenlijn. Hoe komen de leerlingen aan hun antwoord? Zijn er veel verschillende getallen? Of ligt het dicht bij elkaar? Welk getal zou het beste zijn? Dit werkblad kan zowel klassikaal als in tweetallen ingezet worden.Mix en Ruil: deelsommen 2 t/m 5 oefenen

Na het introduceren van het deelteken in mijn klas, heb ik de werkvorm Mix en Ruil ingezet. Ideaal voor het inoefenen van de net geleerde stof! De kaartjes zijn ook goed in te zetten als flitskaartjes tijdens de verlengde instructie. Heb je nog meer ideeën? Laat gerust een berichtje achter onderaan deze pagina!


Deelsommen 6 t/m 9 oefenen

Naast de kaartjes deelsommen 2 t/m 5, die te vinden zijn op mijn website, heb ik ze ook gemaakt om te kunnen oefenen met de tafel van 6 t/m 9.Ontspannen én oefenen: pixel kleurplaat tafel van 3,4,5 en 6

M.b.v. dit creatieve werkblad oefenen de leerlingen de tafel van 3,4,5 en 6. Reken de tafelsom uit en kijk welke kleur correspondeert met de juiste uitkomst. Een vakje zonder tafelsom blijft wit.


Oefenen en kleuren: pixel kleurplaat deelsommen 2 t/m 5

De leerlingen van mijn klas vinden het heerlijk: ontspannen bezig zijn en rekenen. Daarnaast vinden ze het ook reuze spannend: wat wordt de afbeelding als de kleurplaat af is? Met deze pixelkleurplaat worden de deelsommen van 2 t/m 5 geoefend.20 gedachten over “Rekenen

  1. Esther, wat een leuk werkblad (van die donald duck). Ik heb hem uitgeprint en ga hem komende week gebruiken in mijn groep (groep 5). Ben er heel erg blij mee.

  2. Super bedankt voor al dat mooie werk dat jij maakt! Ik heb al veel van jou gebruikt. De kinderen vinden het geweldig én ze leren op een leuke manier.

  3. Hallo, wat een leuk materiaal!!! In onze school leren wij de tafels in een andere volgorde aan. Eerst die van 2, 5 en 10. Daarna 4, 8 en 7. Aangezien het buitengewoon onderwijs is, zullen ze de tafels niet zo snel leren en is veel inoefening vereist. Ik vind jouw pixel deelsommen enorm tof, maar kan ze niet gebruiken door de volgorde van de tafels (2 tem 5 / 6 tem 10) Heb je toevallig zo’n oefening met enkel de deeltafel van 2, 5 en 10 of een aanpasbare versie zodat ik zelf sommen kan invullen?
    Alvast een dikke merci!

  4. Hoi Esther, ik ben fan van je mooie materialen. Zeker als ze in te zetten zijn in coöperatieve leervormen maar ik mis op de kaartjes de uitkomst. Het moet ook controleerbaar zijn, dat maakt het nog effectiever. De uitkomsten kunnen op de achterzijde van het kaartje of in het klein onderin zodat daar, bij het tonen van het kaartje aan de ander, de vinger op de uitkomst gehouden kan worden.

Geef een reactie