Sinterklaas

Aftelkalenders

Tel af naar pakjesavond met deze toffe aftelkalenders. Kleur elke dag een vakje en dan… is het 5 december!
Geef iedere leerling een eigen kalender of print ‘m groot op A3 en kleur gezamenlijk.

De kalenders kun je downloaden met of zonder vermelding van de maanden.
En voor alle Belgische collega’s: ik kan de kalender aanpassen naar 6 december. Stuur me dan even een mailtje op esther@jufesther.com.


Zoek om de hoek

In deze variant van de woordzoeker gaan alle woorden één of meer keren de hoek om. Het eerste woord is al doorgestreept. Het volgende woord zit vast aan de laatste letter van het vorige woord. De letters van elk woord zijn horizontaal of verticaal verbonden.


Kleurplaat

Een leuke kleurplaat om in te kleuren tijdens de sinterklaasperiode op school. En natuurlijk ook in te zetten als inloopopdracht, klaaropdracht of als opdracht op de weektaak.


Achtergrond Sint en Piet

Laat de leerlingen op een wit vel Sint of Piet tekenen. Daarna knippen ze Sint of Piet uit en plakken het op deze leuke achtergrond!


Vragen en dilemma’s

Als jij een dag Sinterklaas zou zijn, dan…? Eet je liever pepernoten of schuimpjes? Deze en nog veel meer vragen- en dilemmakaartjes zijn leuk om in te zetten tijdens het uitpakken van de surprises in de klas of leuk als tussendoortje tijdens de sinterklaasperiode. De download bevat 30 verschillende vragen of dilemma’s.


Spellenbundel met rekenen, taal en spelling

Deze spellenbundel in Sinterklaasthema bevat maar liefst 8 spellen waarmee de leerlingen op een leuke manier kunnen oefenen op het gebied van rekenen, taal en spelling.

Rekenen > 100 kaartjes met de tafels van 1 t/m 10.
*Spel 1 Hoog, hoger, hoogst: wie heeft de hoogste uitkomst?
*Spel 2 Kaboom!: een goed antwoord is het kaartje houden.

Rekenen > 168 kaartjes met (digitale) klokken: heel, half, kwartier, tien, vijf.
*Spel 1 Klokken memory: zoek de juiste klok bij de digitale tijd.
*Spel 2 Hoe laat is het?: een goed antwoord levert een kaartje op. Een variant: hoe laat is het een uur eerder of later?

Taal > 90 kaartjes met woordsoorten: voorzetsels, lidwoorden, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord.
*Spel 1 Woordsoortenrace: maak zinnen met de woordsoorten op de kaartjes.
*Spel 2 Woordsoorten memory: twee woordsoorten van dezelfde categorie is een set.

Spelling > 66 kaartjes met woorden uit verschillende spellingscategorieën.
*Spel 1 Raad en schrijf: omschrijf het woord en schrijf het correct op.
*Spel 2 Kaboom!: een goed geschreven woord levert een kaartje op.

De uitgebreidere spelbeschrijvingen zitten bij de download.
Klik hier voor de spellenbundel.


Zoekplaat Chocoladeletters

In deze zoekplaat gaan de leerlingen op zoek naar verschillende chocoladeletters. De letters zijn op verschillende manieren verstopt in de tekening. Ze kunnen op de kop staan, gespiegeld zijn, groter of juist kleiner zijn. Geef de letters dezelfde kleur om ze gemakkelijker te kunnen tellen! De download bevat ook de oplossingen.


Werkboeken Sinterklaas

Het werkboek voor de onderbouw bestaat uit 18 pagina’s en het werkboek voor de midden/bovenbouw uit 19 pagina’s. Klik hier om naar het werkboeken te gaan en alle pagina’s te bekijken!


Husselwoorden

Ken je het leuke spel Boggle? Dit is een Sinterklaas variant.

In elk blok zit een sinterklaaswoord verstopt. Alle letters van het woord moeten elkaar raken. Dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Schrijf het sinterklaaswoord op de lijn met de mijter. Boven de mijter staat uit hoeveel letters het woord bestaat.

Naast het sinterklaaswoord zijn er nog veel meer woorden te maken. Deze kunnen op de overige lijnen worden geschreven.


Wie is het? Pieten

Dit leuke spel speel je in tweetallen. Iedere leerling kiest in gedachte een Piet en probeert dan met behulp van ja- en nee-vragen uit te vinden wat de geheime Piet van de tegenstander is. Streep de Pieten die afvallen weg. Wie raadt als eerste de geheime Piet?

Tip 1: kopieer een van de kaarten op A3 formaat en knip de Pieten uit, zodat de leerlingen een kaartje kunnen trekken, ipv in gedachte een Piet kiezen.
Tip 2: wil je de kaarten vaker gebruiken? Gebruik fiches (of pepernoten!) en leg deze op de Pieten die zijn afgevallen. Of lamineer de kaarten, zet strepen met een stift en maak de kaart weer schoon aan het einde van het spel.


Wat is het? Cadeautjes

Dit leuke spel speel je in tweetallen. Iedere leerling kiest in gedachte een cadeau en probeert dan met behulp van ja- en nee-vragen uit te vinden wat het geheime cadeau van de tegenstander is. Streep de cadeaus die afvallen weg. Wie raadt als eerste het geheime cadeau?

Tip 1: kopieer een van de kaarten op A3 formaat en knip de cadeaus uit, zodat de leerlingen een kaartje kunnen trekken, ipv in gedachte een cadeau kiezen.
Tip 2: wil je de kaarten vaker gebruiken? Gebruik fiches en leg deze op de cadeaus die zijn afgevallen. Of lamineer de kaarten, zet strepen met een stift en maak de kaart weer schoon aan het einde van het spel.


Woordzoeker

In deze woordzoeker kunnen de woorden horizontaal, verticaal of diagonaal verstopt zitten.


Een gedachte over “Sinterklaas

Geef een reactie